KISAH PENDAYUNG SAMPAN

by - December 18, 2008

Assalamualaikum....

Dah dua hari berturut damaiimpiana menyepi tanpa entry baru, bukan tuan rumah tidak jenguk, tetapi kesibukan menguruskan si kecil dan juga mengodek2 dan tumpuan penuh untuk store online, maka terbengkalai di sini, di damaiestore, saya mengemaskini produk2 dan menambah baikkan kedai saya, JUga mengedit produk untuk clearance sale. Jadi dengan sukahatinya saya menjemput sahabat2 ke kedai saya dan berilah komentar anda, demi kebaikan store saya..

Oh ya, hari ini saya cuba masukkan satu kisah, semoga dijadikan iktibar dalam kehidupan kita seharian, nampak biasa tapi ada maknanya..


Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian.Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit. Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, "Hmm. Hari nak hujan.""OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu.Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan."Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" Tanya Professor itu."Hampir semur hidup saya." Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas."Seumur hidup kamu?" Tanya Professor itu lagi. "Ya"."Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?" Tanya Professor itu.Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?"Pendayung sampan itu menggelengkan kepala."Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu."Kata Professor itu lagi, "Kamu tahu biologi?"Pendayung sampan itu menggelengkan kepala."Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu masih lagi bertanya.Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala."Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu. Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu. Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan." Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik. Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya,"Kamu tahu berenang?"Professor itu menggelengkan kepala."Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu." Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.

MORAL CERITA:Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan. Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang dia sudah biasa.Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri, untuk apakah ilmu yang dikumpulkan jika bukan untuk digunakan dan boleh digunakan?

KOMENTARKU :" Jauhkan sifat sombong dan ego walau setinggi mana ilmu yang kita ada, bahkan didiklah diri agar sentiasa merasa kekurangan dan dahagakan ilmu dan perlu dicarigali lagi"

You May Also Like

0 comments