Program Sesi Live Datuk Wira Azizan Osman Khas Untuk Usahawan Dalam Mendepani Cabaran Ekonomi 2022

by - February 11, 2022

 Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi Wabarakatuh.
Jika kita perhatikan, ekonomi sekarang sangat tenat dan ramai usahawan yang menutup perniagaan mereka ekoran keadaan pasaran ekonomi yang semakin terjejas dan isu kenaikan barang yang sangat membimbangkan sekarang ini menyebabkan ada yang terpaksa dan serba salah untuk teruskan  berniaga kerana faktor bahan mentah yang makin mahal.Namun, wahai para usahawan atau anda yang baru nak mula berniaga, kalian jangan putus semangat, Syarikat Richworks International sedia membantu para usahawan dan anda yang mahu mulakan perniagaan. 


Kenali Syarikat Richworks International  dan Bagaimana Mereka Berjaya Membantu Ramai Usahawan Berjaya Membina Perniagaan Mereka.

staff Richworks yang sedia membantu para usahawan


Saya pernah kongsikan tentang Richworks dalam entry sebelum ini, Richworks Komited Membantu Para Usahawan bangkit dan terus bersemangat walau apa jua cabaran yang datang. 

Richworks International adalah sebuah syarikat multinasional yang terbesar di Asia Tenggara dan sering menganjurkan seminar keusahawan dan telah melahirkan ramai usahawan yang berjaya di tanah air. 


Siapa tidak mengenali Pengasas Richworks, Datuk Wira Dr Azizan Osman? 

Datuk Wira Dr Azizan Osman, Pengasas Richworks International 


Sejak 2008 beliau telah membantu lebih daripada 700 ribu peserta usahawan dan jutawan melalui program keusahawanan yang dianjurkan oleh beliau melalui Syarikat Richworks dengan formula dan strategi yang praktikal, mudah dan terbukti berkesan. 

Beliau juga telah menulis lebih daripada 10 buah buku mengenai perniagaan, pemasaran dan penguasaan potensi diri. Malah buku " Beat The Curve" yang dikarang bersama Brian Tracy antara buku yang berjaya tersenarai sebagai buku yang terlaris di Amazon.

Antara Program yang dianjurkan oleh Richworks International dalam membantu para Usahawan bangkit berniaga.Ikuti Sesi Live Datuk Wira Dr Azizan Osman bersama para usahawan yang akan di buat setiap hari Ahad  jam 8.00 pagi  sepanjang bulan Februari di  Telegram. 

Ini merupakan salah satu cara beliau untuk membantu para usahawan 


Jangan fikir tahun 2022 ini bisnes semakin mudah! 10 cabaran kritikal perniagaan sekarang!


Mentor Usahawan, Datuk Wira Dr Azizan Osman akan berkongsikan perspektif tentang 10 cabaran bisnes, selepas pandemik dan 2022 ini dalam Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official, pada Ahad ini, pukul 8 pagi.


Ini apa yang Dr Azizan kongsikan pagi tadi :


Banyak perkara saya kaji dalam tempoh 2 minggu lalu antaranya sentimen pasaran, kadar inflasi dengan kenaikan harga barang yang telah jangka malah sebut pada Ogos tahun lalu lagi.


Kenaikan sesetengah barang dilihat sekitar 30% hingga lebih 100% ketika ini.


Sebab itu, kritikalnya untuk anda semua ada kesedaran ini, terutama mereka yang sedang jalankan bisnes kerana bukan mudah pada tahun ini.


Semalam, saya berpeluang bersama dengan kumpulan pemilik syarikat dan peniaga Cina bahawa memang banyak syarikat sedang tutup atau dah lingkup.


Walaupun peniaga ini ada kilang di China, mereka sudah tak nampak apa perlu dibuat, selain tak pandai soal pemasaran.


Saya juga sedar bahawa sebenarnya untuk mula semula bisnes dari kosong agak susah bila ditanya seorang usahawan dalam pembinaan, apa bisnes yang bagus ketika ini?


Pertama kali, saya tidak tahu memberikan jawapan apa.


Tapi saya sedar bahawa bagi mereka yang ada bisnes ketika ini dan kekal lakukan seperti biasa, maka dia akan 'mati'!


Hal ini kerana pasaran bergerak perlahan dan orang ramai tidak berbelanja agresif seperti sebelum ini.


Kalau kekal dengan usaha normal, anda akan mati dan jika kekal kecil anda akan pupus.


Maka sebagai Titanium di bawah bimbingan saya, tak bersyukur jika anda tak buat betul-betul untuk berkembang.


Sedangkan ada sebahagian Titan yang sangat agresif, berjuang betul-betul untuk berkembang dan kekalkan momentum.


Saya ulang, pasaran kini perlahan dan orang lebih berjaga-jaga untuk membeli.


Kalau anda lagi slow dari pasaran maka tunggu saja untuk 'mati'.


Hargai apa yang anda ada sekarang, buat dengan lebih baik dan agresif lagi.


Bayangkan jika anda sendiri terpaksa mulakan bisnes baru dari kosong, apa yang boleh dibuat?


Bagi yang dah ada bisnes, anda sudah tahu pasaran, cuma 'malas' nak engage lagi.


Bila pasaran perlahan maka anda perlu lebih pantas, guna semua platform yang ada. Jika takut-takut, anda akan ketinggalan.


Bersama dengan saya Ahad ini, khas buat bangsa usahawan terutama pemilik bisnes yang masih tak nampak jalan ketika ini.Kita sedia maklum, 2022 datang dengan pelbagai ujian dan cabaran yang tersendiri. Justeru itu, kita wajib mempunyai perancangan bagaimana untuk menghadapi  cabaran tersebut.

Sebagai usahawan atau siapa sahaja yang ingin mulakan perniagaan, saya nasihatkan kalian carilah mentor dan berguru. Ini bukan sekadar nasihat kosong, kerana saya juga mempunyai bisnes dan sangat memahami cabaran yang sedang dihadapi oleh para usahawan saat ini. 


Korang wajib Klik dan sertai saluran   Telegram Azizan Osman Official supaya dapat menimba ilmu dan perkongsian beliau. You May Also Like

1 comments

  1. Perkongsian yg bukan calang-calang dari dr azizan. dah le free saja. rugi kalau x rebut peluang ni kan

    ReplyDelete